Stress en je huid: wat je moet weten

Stress is een grote trigger voor huidproblemen zoals dofheid, puistjes, roodheid en gevoeligheid. We ervaren allemaal stress; een beetje stress hebben we ook nodig in het leven, maar te veel stress kan snel en op lange termijn problemen geven. In deze blog vertel ik je er meer over…

Stress, drukte, volle agenda’s en veel ballen om in de lucht te houden: ik denk dat velen het herkennen. Dagelijkse bezigheden zoals het huishouden, kinderen, werk en sociale activiteiten kunnen zorgen voor een zware last op je schouders. Langdurige stress maakt je futloos en moe, en zorgt voor gespannen spieren. Soms kan het zelfs leiden tot depressie. Zonder dat je je ervan bewust bent dat het met je stressniveau te maken kan hebben, merk je dat je huid er dof uitziet of dat je meer puistjes hebt dan gewoonlijk. Je relateert dit niet snel aan je stressniveau en gaat er snel aan voorbij.

stress drukte huid huidprobleem ontspanning eco luxury clean beauty breda puur natural skin ayuna eminence organics

Stress en je huid

Stress kan een grote invloed hebben op hoe je huid eruitziet en aanvoelt. Dus verlaag je stressniveau, verbeter je stressmanagement, verbeter je gezondheid en laat je huid weer stralen. Stressmanagement is essentieel! Binnenkort meer hierover.

Dit doet stress met je huid

Verhoogde hartslag, stijve of gespannen spieren, laag energieniveau en darmproblemen ken je vast al wanneer je stress ervaart. Ook je huid laat je zien wanneer er te veel stress is. Stressniveaus beïnvloeden de huid barrière en het immuunsysteem, en kunnen huidproblemen veroorzaken, zoals flare-ups van contactdermatitis, psoriasis of eczeem.

Als je in een stressvolle periode of situatie zit, zorgt een verzwakt immuunsysteem ervoor dat je huid barrière wordt aangetast. Als buitenste laag van het lichaam is de huid barrière essentieel om je te beschermen tegen omgevingsfactoren en vrije radicalen. De gezondheid en kracht van deze beschermende barrière kunnen worden aangetast door overmatige blootstelling aan de zon, vochtige of droge omgevingen, overmatige exfoliatie en stress. Droge huid en rimpels, vochtophoping en donkere kringen rondom de ogen, doffe en futloze huid, roodheid, puistjes en zelfs acne kunnen het gevolg zijn van te veel stress.

Even terug naar de stresshormonen …

Wat zijn stresshormonen en zijn ze slecht? nee hoor, niet helemaal. Van het onderdrukken van ontstekingen tot het reguleren van de stofwisseling en het controleren van slaapcyclus, heb je stresshormonen nodig om optimaal te leven en te kunnen functioneren. Stabiele niveaus van adrenaline en cortisol zijn ideaal, maar wanneer je lichaam reageert op interne en externe prikkels, leidt dit tot schommelingen in de hormoonspiegels die buiten de aanbevolen marge vallen.

Wanneer het zenuwstelsel een toename van stresshormonen ervaart, veroorzaakt dit een reeks reacties in het hele lichaam en de huid, zoals: talgklieren die meer olie produceren, vertraagde spijsvertering in de darm, geïrriteerde of rode huid door geactiveerde ontsteking of het op gang brengen van auto-immuunstoornissen, slaapproblemen, resulterend in futloosheid, uitputting en slechte cognitieve redenering

That’s why!

En daarom zijn wij gestart met PUUR Natural Skin in Breda. Door op een duurzame, manuele en natuurlijke manier stress te verminderen, bieden we ontspanning en verbeteren we jouw huid. Een ontspannen geest en lichaam zijn onlosmakelijk verbonden met een stralend en gezond uiterlijk!

Als jij ontspannen en fit bent, straal je vanzelf!

De skin experts en Touch therapeuten van PUUR Natural Skin in hartje Breda staan voor je klaar: https://puurnaturalskin.nl/

Be our guest, ervaar je ontspannen ik!

Blog delen op:

Edith Naaijkens Puur Natural Skin PUUR Huidinstituut Breda

Met liefde, Edith,

Huidspecialiste en eigenaresse van PUUR Natural Skin Breda, PUUR Huidinstituut Oosterhout & Prinsenbeek en Het Online Huidinstituut

Inschrijven voor de nieuwsbrief